Bahar Bayramı öncesinde horoz kesmek

rBABC2Hzmn6AfREaAAAAAAAAAAA039.1180x708.png

Çin’in Ay Takvimi’ne göre 12. ayın 27. günü bu yıl 27 Ocak’a denk geliyor. Çinliler, Bahar Bayramı’na çok az bir süre kala horoz kesip yer.

Efsaneye göre, horoz, gökyüzünün yerkürede zamanı bildirmekle görevli tanrısı. İnsanlar horozun gökyüzüne yükselerek dinlenmesi ve Yeşim İmparatoru’na kesme işi yapan ailenin çalışkan olup olmadığını bildirmesini sağlamak için horozu keserler. Horozu kesmek için Çin’in farklı bölgelerinde farklı alışkanlıklar vardır. Örneğin, Tianjin’de sadece horozlar kesilir, çünkü horozun dış görünüşü güzelliği ve cesareti simgeler.

Geçmişte, Bahar Bayramı öncesinde kesilen horozlar genel olarak yeni yıl arifesine kadar ancak sofraya sunulabilirdi. Özellikle yeni yıl arifesinde horoz etlerinin bir kerede tümüyle tüketilmemesi ve sonraki günlerde tüketilmek için bekletilmesi gerekir. Çünkü horozlar Çin halkının zihninde talihi simgeler. Bahar Bayramı’nın her gününde horoz eti yenirse, tüm yılın şans getireceğine inanılır.

Yorumlar

yorum