Türkiye’nin ilk tropikal meyvesine tescil

5bf9701466a97cd4ce3b8acb.jpg
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Antalya Valiliğinin desteğiyle tropik meyve projesi başlattı. Bu kapsamda 2012’de ABD’den 6 türde 11 çeşit tropik meyve çeşidi getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki farklı lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi.
 ÜÇ YIL İÇİNDE GEÇİM KAYNAĞI HALİNE GELDİ
Bölgeye uyum sağlayan ve halk arasında “ejder meyvesi” olarak bilinen anavatanı Güney Amerika olan pitaya, üç yıl içinde çiftçinin geçim kaynağı haline geldi. Tropikal çeşitlerin ticaretinin yapılabilmesi, fidan üretimleri için tescil çalışması gerçekleştirildi.
Bu kapsamda, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’nin tescil ettiği pitaya, Türkiye’nin ilk tescillenmiş tropikal meyvesi oldu.
‘MİNERAL VE VİTAMİN BAKIMINDAN ZENGİN’
Gazipaşa’daki Yakacık Mahallesi’nde üretici Yaşar Dağtekin, AA muhabirine, “Ejder meyvesi Türkiye’nin tescillenen ilk tropikal meyvesi oldu. Getirisi çok iyi ama bahçe kurulumundan üretimine kadar ilgi isteyen bir ürün. Bakımını senelik yapıyoruz.” dedi.
Ejder meyvesinin sağlık bakımından önemli olduğunu belirten Dağtekin, “Yapılan araştırmalara göre, sinir ve kemik sistemine, tırnaklara, gözlere iyi geldiği belirtiliyor. Mineral ve vitamin bakımından zengin.” diye konuştu.
PASİFLORA MEYVESİ DE TESCİLLENDİ
Dağtekin, öte yandan Antalya’nın Alanya, Gazipaşa ile Mersin’in Anamur ilçelerinin denize bakan yamaçlarında yetiştirilen pasiflora tropik meyvesine de tescil verildiğini bildirdi.
Yazıyı paylaşın:

Yorumlar

yorum