Adıyaman usülü “peynirli helva” rağbet görüyor

adiyaman-usulu-peynirli-helva-ragbet-goruyor_624df55.jpg

ADIYAMAN (AA) – Adıyaman’da şehre özgü usülle yapılan peynirli helva, rağbet görüyor.

Adıyaman usülü yapılan peynirli irmik helvası, kentte birçok pastanenin tercih edilen tatlıları arasında yer alıyor.

Peynirci Mehmet Çalkayış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır Adıyaman’da peynir işiyle uğraştığını ve peynirli helvanın Adıyaman’a özgü bir tatlı olduğunu ifade ederek, “Adıyaman’ın yöresel tatlısı peynirli helva, tuzsuz inek peynirinden yapılır. Sütün yağı alınmadığı zaman daha lezzetli olur.” dedi.

Ev hanımı Zübeyde Taştan (66) ise geçmişte peynirli helvanın pirinçle yapıldığını ancak bugün helva yapımında irmik kullanıldığını anlattı.

Taştan, şunları kaydetti:

“Rahmetli babam, peynirli helvayı çok severdi. Pirinç alır, getirirdi. Biz o pirinci yıkar, sofraya sererdik. Biraz suyunu çektikten sonra döver, kuruturduk. Nemliyken helvaya başlardık.”

Helvayı tuzsuz peynirden yaptıklarını ve peynir yağlı olduğunda tatlının daha güzel olduğunu dile getiren Taştan, Adıyaman usülü peynirli helvanın genelde özel misafirlere yapıldığını sözlerine ekledi.

Yazıyı paylaşın:

Yorumlar

yorum