Goldman Sachs’tan Türk Lirası yorumu

BN-XA044_3mCCv_OR_20180116110834.jpg

Goldman Sachs, son dönemde gelişen ülke paralarının önemli kısmının daha çok Türk Lirası’dan ziyade Arjantin pesosuna duyarlı göründüğünü, ancak “yayılma risklerinin” 2018 yazına göre biraz daha azaldığını kaydetti.

Londra’da Goldman analisti Ian Tomb, hazırladığı notta, “Para birimlerinin önemli kısmı için son dönemde pesoya yönelik betalar Türk Lirası’na yönelik betalara nazaran daha geniş ve Arjantin para birimindeki hareketler, gelişen piyasalarda yüksek faizli para birimlerinin performansına Türk Lirası’ndaki hareketlerden daha fazla katkıda bulunuyor” dedi.

Tomb, “Risk varlıklarının baskı altında olması ile birlikte, dolar değer kazanıyor ( ve yuan zayıflıyor) ve politika çerçeveleri halen hem Arjantin hem Türkiye’de belirsiz. Arjantin pesosunda, Türk Lirası’nda ya da her ikisinde birden keskin bir zayıflama, özellikle gelişen piyasaların yüksek faizli paraları olmak üzere kurlarda diğer bir aşağı harekete katkıda bulunabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Tomb, hazırladığı notta, Arjantin ve Türkiye’nin gelişen piyasa tahvil ve kredi endekslerindeki payının geçen yaza nazaran daha az olduğuna dikkat çekti ve “Ve gelişmiş piyasa merkez bankalarındaki şahin bir dönüşün geçen yıla göre daha az endişe kaynağı olması ile birlikte, gelişen piyasaların yüksek faizli paralarının lira ve pesodaki zayıflığa tepkileri şimdi biraz daha az görünüyor” şeklinde görüş bildirdi.

Tomb, öte yandan, peso ya da lirada diğer keskin bir zayıflamanın halen gelişen piyasa paraları için önemli bir risk olmaya devam ettiğini belirtti.

Tomb, notunda, “Goldman’ın ampirik tahminleri, Kolombiya pesosu, Güney Afrika randı, Şili pesosu ve Rus rublesinin her iki para birimindeki zayıflamaya duyarlı olduğunu, Brezilya reali ve Meksika pesosunun ise, bu ülkelerin Türkiye ile karşılaştırıldığında Arjantin ile daha fazla ekonomik ilişkileri olduğu dikkate alındığında, Arjantin pesosundaki zayıflamaya TL’deki zayıflamaya nazaran daha duyarlı olduğunu işaret ediyor” dedi.

Yazıyı paylaşın:

Yorumlar

yorum